Forskningsområdet omfatter både tiltak for trafikksikkerhet på veg, samt en systemtilnærming til sikkerhet, security og resiliens innenfor hele transportområdet.
Viktige arbeidsområder er evalueringer av trafikksikkerhetstiltak, metodeutvikling (især meta-analyse og ulykkesmodeller), føreratferdsmodeller, evalueringer av transportsikkerhetspolitikk og nytte-kostadsanalyser av trafikksikkerhetstiltak. Et sentralt prosjekt er den fortløpende oppdateringen av Trafikksikkerhetshåndboken, et oppslagsverk som beskriver virkninger av over 140 trafikksikkerhetstiltak.
Forskningsområdet fremmer også bruk av kunnskap, virkemidler og praktisk ekspertise for å analysere og forbedre integrering av sikkerhet og security i norske transportorganisasjoner- og systemer. Gruppen har blant annet utviklet Sikkerhetsstigen og Miljøstigen – rammeverk som transportbedrifter kan bruke for å strukturere sikkerhets- og miljøstyring.
Gruppen bruker systemmetoder for å utforme, forstå og øke den positive effekten av endringer i systemet (til teknologi, infrastruktur, mennesker, osv.). Det er stort fokus på resiliens – systemets evne til å overvåke, respondere, lære og forutse.
Sikkerhtskultur er også viktig for fagområdet. Kultur handler om hvordan felles normer, holdninger og atferd påvirker bruk av teknologi, infrastruktur og prosedyrer i systemet. Gruppen studerer både trafikksikkerhetskultur, sikkerhetskultur i transportorganisasjoner, og kultur i forbindelse med cybersecurity.