Forskningsområdet Reisevaner og mobilitet utfører forskning som bidrar til å gi svar på samfunnsmessige utfordringer knyttet til persontransport i samfunnet, og spesielt muligheter og forutsetninger for omlegging til bærekraftig transportmåter og mobilitet i hverdagslivet.
Forskningen dekker både reisevaner, transportmiddelvalg og mobilitet generelt i befolkningen og blant ulike sosiale og demografiske grupper (f.eks. barn, ungdom, eldre, innvandrere, familier). Forskningen i dette området skal også bidra til utviklingen av et rettferdig transportsystem som sikrer at ulike gruppers (f.eks. eldre og personer med funksjonsnedsettelser) behov for reiser og mobilitet blir ivaretatt.
Temaet reisevaner har vært etablert som eget programområde på TØI siden 1995 og fram til i dag. Forskningen er grunnlagt på samfunnsvitenskapelig teori og metode, primært fra geografi og sosiologi.
Forskningsområdet omfatter de samfunnsmessige betingelsene for å reise, dvs. analyser av de ytre faktorene eller samfunnsmessig strukturelle faktorer som er med på å bestemme og betinge reiseaktiviteten, både innenfor transportsektoren og utenfor. Det tar også opp forhold som er knyttet til de verdi- og holdningsmessige aspekter ved mobilitet og reiseaktivitet. Dette gjelder både valg av reisemåter og holdninger til miljømessige og transportpolitiske spørsmål, og også hvordan den enkelte innretter sin hverdag, for eksempel ved valg av bosted og arbeidsplass eller gjennom organisering av daglige gjøremål.
Innholdet i dette forskningsområdet har vært konsentrert om seks hovedtema:
Bærekraftig mobilitet - begrensninger og muligheter for å reise
Fokus på potensialet for endringer av transportmønstre, særlig overgang fra bil til mer miljøvennlige reisemåter – generelt i befolkningen eller i ulike sosiale og demografiske grupper (f.eks. barn, ungdom, eldre, innvandrere, familier). Studier av aksept for ulike virkemidler i transportpolitikken inngår også i dette temaet.
Verdier, holdninger og livsstil
Går i dybden på hvordan individer velger og begrunner sine valg, blant annet ved å undersøke betydningen av verdier, holdninger og livsstil på transportmiddelvalg og reisemønstre.
Velferd, sosial fordeling og barrierer
Ikke alle har like muligheter til å reise og delta i aktiviteter utenfor hjemmet. På den ene siden undersøker vi hva som gjør at noen har dårligere muligheter for å reise enn andre i lys av forskjellige ulikhetsskapende mekanismer som forskjeller i fysiske/helsemessige ressurser, digital kompetanse, levekår, sosio-økonomisk segregasjon og forskjeller i tilgjengelighet. På den andre siden går vi i dybden på barrierer for transport i et dør-til-dør-perspektiv for grupper som har dårlige utgangspunkt for transport (som f. eks. eldre, personer med fysiske funksjonsnedsettelser). I tillegg gjennomfører vi studier av betydningen av transport og mobilitet for livskvalitet og velferd blant disse gruppene.
Digitalisering og nye transportinnovasjoner
Hensikten her er å forstå samspillet mellom nye digitale løsninger og transportinnovasjoner og reisevaner. Her studerer vi i hvilken grad digitale løsninger (som f eks videokonferanser, online shopping, hjemmekontor) og nye transportinnovasjoner ( f eks. «Rosa busser», mobilitetsløsninger rettet mot barn og unge) kan modifisere den fysiske mobiliteten og evt bidra til å dekke transportbehov, bedre livskvalitet og/eller redusere behovet for bil.
Samfunnsmessige trender og utvikling i reisevaner
Hensikten har vært å bidra til å utvikle en samlet teoretisk forståelsesramme for reiseatferd og endringer i denne.
Metodeutvikling
Kritisk evaluering av eksisterende nasjonale reisevaneundersøkelser - utprøving av alternative data for å utvikle en metodisk plattform for nye reisevaneundersøkelser