Hvordan byene og bytransportsystemene utvikles er avgjørende for om viktige samfunnsmessige mål skal nås; som nullvekst i biltrafikken i byområdene, at byutviklingen skal gi mer klimavennlige og attraktive byer med levende og trivelige sentrum, og at samfunnet skal bli mer universelt utformet.
Forskningsgruppen Byutvikling og bytransport utvikler kunnskap som skal bidra til at slike og andre målsettinger kan nås. Vi studerer effekter av byutvikling og utvikling av bytransportsystemene (for gange, sykkel, kollektivtrafikk, bil), og hvilke typer utvikling som bidrar til måloppnåelse. Videre gjør vi forskning på plan- og beslutningsprosesser, relevante institusjoner og organisasjoner, statlige virkemidler, samt planleggernes bruk og ikkebruk av kunnskap, for å avdekke om og hvordan dette påvirker planlegging, beslutninger, utvikling og måloppnåelse. Innenfor våre felt bidrar vi med forskning, utredning, metodeutvikling, plananalyser og evalueringer.
Blant de viktigste oppdragsgiverne er Norges forskningsråd, departementer, direktorater, fylkeskommuner, kommuner og Statens vegvesen. Vi benytter ulike kvantitative og kvalitative metodiske tilnærminger i vår forskning, og vi samarbeider ofte med praksis og med andre forskningsinstitusjoner.
Byutvikling og bytransport er et strategisk satsingsområde for TØI, og den strategiske instituttsatsingen Byutvikling og bytransport for klimavennlige og attraktive byer ligger i denne gruppa.
Forskningsgruppa jobber mest med disse områdene:
- Areal- og transportutvikling for klimavennlige, attraktive og levende byer
- Sentrumutvikling
- Effektive og miljøvennlige bytransportsystemer
- Rettferdige, inkluderende og folkehelsefremmende byer og bytransportsystemer
- Plan- og beslutningsprosesser for areal- og transportutvikling
- Statlige virkemidler
- Universell utforming