I prosjektet defineres "et attraktivt sentrum" som et sentrum innbyggerne i byen setter pris på og bruker ofte, som oppfattes som et godt sted å bo og å drive ulike typer næringsvirksomhet.
Ved hjelp av en rekke ulike metoder skal vi, i de fire casebyene Tønsberg, Lillehammer, Arendal og Kongsberg, undersøke:
- Hvordan arealstrukturen i byen og regionen påvirker sentrums attraktivitet
- Hvordan kvaliteter ved selve sentrum påvirker sentrums attraktivitet
- Hvordan aktørsamarbeid ved utbygging i og ved sentrum påvirker sentrums attraktivitet (og bokvalitet og bevaring)
- Hva som er de viktigste utfordringene knyttet til å drive handel og service i sentrum, og hvordan kommunene kan bidra til at aktørene lykkes?
- Hvordan byene gjennomfører sine sentrumsplanprosesser, og hvordan dette påvirker mulighetene for å utvikle mer attraktive sentrum
- Hva som er styrker og svakheter ved pbl i disse prosessene
Basert på det vi finner, vil vi diskutere hva byene kan gjøre annerledes enn i dag for at deres sentrum skal bli (enda) mer attraktivt, både med tanke på byutvikling, samarbeid og planprosesser.
I tillegg til vitenskapelig og populærvitenskapelige artikler, konferansepapers og presentasjoner, skal prosjektet levere en TØI-rapport som oppsummerer de viktigste funnene på norsk, nye verktøy for å kartlegge sentrumskvaliteter, ‘veileder’ for effektiv og målrettet sentrumsplanlegging og for måling av effekter av endringer i sentrumsområder og innspill til forbedring av pbl. Det skal gjennomføres en rekke workshops, og en sluttkonferanse. Det gjennomføres en PhD-avhandling ved NMBU som del av prosjektet.
Om prosjektet
Prosjektet gjennomføres i perioden 2020 til 2025.
Prosjektet finansieres av Norges forskningsråd og samarbeidspartnerne, og har en total ramme på 11,5 millioner kroner.
Prosjektbeskrivelsen finner du HER