I en ny rapport diskuteres det hvordan folk opplever og vurderer utrygghet i en samtid som er preget av hendelser i et langt større perspektiv enn bare sikkerhet i transport. Rapporten tar opp hvordan opplevd trygghet kan påvirkes av faktorer også utenfor transportsektoren.
Opplevelse av utrygghet påvirker folks valg av reiser og transportmiddel. I transportplanleggingen er derfor viktig å ta hensyn til at reiseopplevelse og reisemiddelvalg avhenger av andre faktorer enn bare det aktuelle transportmiddelet.
Det er store individuelle forskjeller i hvordan utrygghet og risiko oppleves. Folk vurderer utrygghet i en samtid som har vært preget av hendelser i et langt større perspektiv enn bare sikkerhet i transport, som strømmen av flykninger inn over Europa, krigen i Syria, og de mange terrorhandlinger i og utenfor transportområdet. Gjennom den omfattende og sterke mediadekningen har dette vært forhold som man vanskelig kan unngå å måtte ta stilling til, både tankemessig og følelsesmessig.
Tidligere undersøkelser har vist at buss, tog og t-bane er sårbare arenaer for uønskede hendelser. Likevel er det MC, gange og sykling som er de transportmidlene som respondentene oftest oppga at de unngikk å reise med på grunn av utrygghet. Årsaken til utryggheten kan variere, og kan for eksempel være påvirket av vanskelige vær- og føreforhold og bekymring for å treffe på ubehagelige personer.
Kvinner endrer i større grad enn menn sin reiseatferd på grunn av utrygghet. Kvinners og menns utrygghet som reisende bunner mer i ubehagelige hendelser som utsatthet for ran, vold, trusler, tyveri, trakassering, enn frykt for ulykker. Kvinners vurdering av risiko er i større grad basert på følelser, mens menns vurdering i større grad er basert på mer kognitive vurderinger.
Seksuell trakassering under kollektivreiser er noe som kvinner i særlig grad, og menn i liten grad, er utsatt for. Temaet har i noen grad vært fremme i norske medier, men mest i forbindelse med seksuell trakassering og overgrep i andre land. Seksuell trakassering i transport i Norge har i liten grad vært en del av norsk offentlighet.
Det er et behov for å oppdatere kunnskap om hva folk er redde for når de reiser. Mange av undersøkelsene på området er nærmere ti år gamle.
Hele rapporten: Utrygghet og risiko i transport: En diskusjon. TØI rapport 1525/2016 Forfattere: Truls Vaa, Astrid H. Amundsen