De norske ambisjonene når det gjelder klima- og miljøvennlig transport er høye. Dette gjelder spesielt for kollektivtrafikken. Busstransport er et prioritert område for satsing på lavutslippsteknologi og fornybare drivstoffer.
Nå har forskere på TØI, på oppdrag fra NHO Transport, vurdert hvilke teknologiske løsninger og energibærere som kan gjøre busser klima- og miljøvennlige frem mot 2025. El-teknologiens muligheter og utfordringer er hovedtema i analysen, men også biodrivstoff og andre fremdriftsteknologier er vurdert. Kostnader tilknyttet de ulike fremdriftsteknologiene er også vurdert.
Forskerne konkluderer med at elbusser for bytrafikk gir fra 2020 mest klima- og miljø for pengene. Elbusser i Norge er energieffektive og vil bruke norsk fornybar elektrisk energi.
For innfasing av elbusser anbefales det å begynne med en bybusslinje, og gradvis bygge opp et nett med hurtigladestasjoner. For elbusser forventes en rask teknologisk utvikling frem mot 2025, lavere priser og høyere driftssikkerhet. Hurtiglading ved endestasjonene er en investering som vil bli lønnsom ved kommende overganger til full bruk av elbusser i byene.
Biodrivstoffer til dieselmotorer vil sammen med «biogass» være fornybare drivstoffer som egner seg for busstransport på lengre strekninger. En forutsetning er at de oppfyller de omfattende og til enhver tid gjeldende bærekraftkriteriene til EU.
Såkalte avanserte biodrivstoffer som oppfyller de strengeste fremtidige bærekraftkriteriene blir foreløpig ikke produsert i Norge. Økonomisk konkurransedyktig produksjon og å få opp tilstrekkelige produksjonsvolumer er utfordringer ved satsing på biodrivstoffer.
Fylkeskommunene har muligheter å prioritere klima- og miljøvennlige løsninger ved anbudsutlysninger på busstrafikk. Det er viktig at dette gjøres med et best mulig kunnskapsgrunnlag om blant annet teknologiens modenhet, kostnader, tilgjengelighet i markedet og driftsstabilitet.