Du er her

Nordisk forskningssamarbeid for et grønt skifte i transportsektoren

Transportsektoren spiller en avgjørende rolle for nå klimamålene. TØI deltar i det nordiske forskningsprosjektet SHIFT som skal bidra til at transportsektoren i de nordiske landene kan ta store utslippskutt.

SHIFT, som startet denne uken, skal fokusere på en rekke aspekter ved transport; fra langtransport til transportsystemer i urbane strøk. Ved hjelp av modeller og framtidsscenarier skal forskningen prøve å gi svar på hvilke løsninger og styringsverktøy som er nødvendige for omstilling i transportsektoren. Forskerne skal også studere kulturelle, politiske og adferdsmessige aspekter av nye teknologiske transportløsninger.

TØI deltar sammen med Danmarks Tekniske Universitet, Viktoria Swedish ICT og IVL Svenska Miljöinstitutet, med sistnevnte som prosjektleder. Prosjektet er et  flaggskipsamarbeid mellom de nordiske landene og finansieres av Nordisk Energiforskning. Det skal vare til 2019 og har budsjett på over 30 millioner kroner.

– For å nå klimamålene må transportsektoren ta store utslippskutt, og det må skje raskt. Dette skal skje samtidig som vi tilrettelegger for vekst, spesielt i de store byene. Dette er en utfordrende oppgave, sier forskningsleder på TØI Ove Langeland.

Nettopp derfor er det viktig med samarbeid mellom land som sitter på ulike erfaringer, men som deler mange av de samme utfordringene.  I prosjektet leder TØI en arbeidspakke om endringer i bruk av transportmiddel og deltar i to andre, en om teknologiske og organisatoriske innovasjoner i transportsektoren og en om effektive politiske tiltak for å oppnå energieffektivt og klimavennelig transportsystem?

Forskningsleder Ove Langeland er kontaktperson for prosjektet på TØI.

Prosjektet vil få en egen nettside på nyåret 2016.

Viser fra 1 til 10 av totalt 64 artikler
      

Gaustadalleen 21, 0349 Oslo

Tlf: +47 - 22 57 38 00

E-post: toi@toi.no

      

 

   

 

Ansvarlig redaktør: Kommunikasjonsleder Hanne Sparre-Enger