Du er her

30 km/t fartsgrense i europeiske byer bidrar til en mer bærekraftig byutvikling

Tiltaket reduserer trafikkulykker og gir mindre støy, og øker trivselen.

Det er konklusjonen i en ny TØI-rapport hvor forskere analysert dokumentasjon fra en rekke europeiske byer som har innført 30 km/t (eller 20 mph) som fartsgrense i store soner, hele byer eller som generell fartsgrense uten å samtidig innføre fysiske fartsdempende tiltak.

Studien skal gi grunnlag for mer kunnskapsbaserte diskusjoner og beslutninger knyttet til økt bruk av 30 km/t i norske byer.

Betydelig nedgang i trafikkulykker

I rapporten finner forskerne at på tvers av case-byene hadde tiltaket bidratt til redusert støy og støyplager og det oppleves triveligere og tryggere å gå og sykle.

- Hastighetene gikk ned og antall trafikkulykker ble vesentlig redusert i alle byene vi fant data for, sier Aud Tennøy, forskningsleder Byutvikling og bytransport.

Gjennomsnittshastighetene gikk ned med ca. 3-6 km/t eller 5-16 prosent i områder hvor fartsgrensen ble satt ned. Antall trafikkulykker i hele byen gikk ned med 15-40 prosent og antall dødsulykker ble redusert 32-63 prosent. Antall trafikkulykker som involverte fotgjengere i områder hvor fartsgrensen hadde blitt redusert gikk ned med 16-63 prosent.

30 km/t populært blant innbyggerne

Spørreundersøkelser i flere av byene viser at innbyggerne var positive til å redusere fartsgrensene før tiltaket, at enda flere var positive etter at det var gjennomført, og at få ønsket å reversere tiltaket. I Edinburgh var for eksempel 59 prosent av innbyggerne positive til innføring av en byomfattende fartsgrense på 20 mph (30 km/t) før det ble gjennomført, mens 64prosent var positive etter gjennomføring. De som var negative til tiltaket gikk ned fra 17 til 12 prosent.

- Resultatene er robuste på tvers av byene og tettstedene vi har data fra. Vår vurdering er at tiltaket kan forventes å gi effekter som bidrar til en mer bærekraftig byutvikling også i andre byer som iverksetter det, inkludert norske byer, sier Tennøy.

Trenger mer kunnskapsbaserte diskusjoner i Norge

Statens vegvesen er i gang med å gjennomgå fartsgrensekriteriene og praktiseringen av dem, blant annet etter innspill fra norske byområder. Økt bruk av 30 km/t er noe mange norske byer ønsker, men tiltaket frembringer ofte diskusjoner. Det er uenigheter og usikkerheter i norske fagmiljøer knyttet til positive og negative effekter ved økt bruk av fartsgrense 30 km/t..

Bekymringen handler om blant annet frykt for økt tidsbruk for busstrafikken og i noen tilfeller for personbiltrafikken, tvil om hvorvidt bilistene vil overholde fartsgrensene, om tiltaket vil gi ønskede effekter og om forslaget er i tråd med regelverket.

Rapporten viser at kjøretiden for kollektivtrafikken økte noe, men at konsekvensene var marginale.

En innvending i den norske diskusjonen rundt økt bruk av 30 km/t er at fartsgrensen ikke blir respektert, og kan føre til mindre respekt for trafikkregulering generelt, som igjen kan gi flere ulykker.

- Hvis dette stemmer, burde vi funnet økning i trafikkulykker i byene vi undersøkte, men vi har altså funnet det motsatte. Vi så også at tiltaket ‘smittet’, slik at hastigheter og antall ulykker også gikk ned gater og områder hvor fartsgrensen ikke hadde blitt redusert, forklarer Tennøy.

Rapport: Innføring av fartsgrense 30 km/t i store soner og hele byer for å nå mål om bærekraftig byutvikling: Prosesser, diskusjoner, gjennomføring og resultater. TØI-rapport2084/2025. Forfattere: Aud Tennøy og Gry Pettersen

Verktøylinje

    Del på:
      

Gaustadalleen 21, 0349 Oslo

Postboks 8600 Majorstua, 0359 Oslo

E-post: toi@toi.no

 

HR-excellence in research

 

 

Nettredaktør: Kommunikasjonsleder Hanne Sparre-Enger